Ђурђеви Ступови

Недалеко од Новог Пазара, изнад  долина река Рашке и Дежеве, уздиже се над околним брдима узвишењена чијем врху се налази  манастир Ђурђеви ступови. Захваљујући таквом положају, Ђурђеви ступови су постала  особена просторна  доминанта над ширим подручјем средњовековног Раса...

Црна Река

Лоциран у једно узбудљивом и величанственом природном амбијенту у коме доминирају вертикале сурих стена, сенке мрачних столетних шума и заглушни хук чудне понорнице Црне Реке, овај манастир је настао као спој народног неимарства и природе тако да сачињава здање изузетне атрактивности и јединствене привлачности. 

Сопоћани

Манастир Сопоћани, задужбина краља Уроша Првог, изграђен је у другој половини XIII века поред извора реке Рашке, у области Раса, средишту српске средњеовековне државе. Основан је као монашка насеобина, са црквом Свете тројице као најзначајнијим делом.

 

Врачево

Манастир је подигнут у првој половини XIV века, 1316.године. Као манастир Свети Врачи помиње се први пут у сопоћанском поменику крајем XIV века. Манастир је већ после косовске битке био потпуно спаљен и уништен. Црква је овновљена у другој половини XVI века, али је у наредним столећима делила субину народа овог краја.


copyright © 2011-2023. Encyclopedia Rascia, Енциклопедија Рашких предела, сва права заштићена.
Забрањено је свако преузимање, копирања садржаја сајта без претходне сагласности.