Мариница из Дојиновића

Најнеобичнија грађевина међу свим црквама новопазарског краја јесте црква св. Марине у Дојиновићима, познате под именом Мариница.

То је минијатурно здање чија дужина једва прелази 3 метра, а ширина око 1,5м. По предању црква је подигнута за једну ноћ упркос забрани турских власти. Зидана је од тесаног камена пешчара. Лоцирана је на једном високом и тешко приступачном брегу који доминира широком околином.

Не зна се које године је грађена, али има довољно разлога да за веровање да је настала као и остале цркве у овом крају.

Најубедљивије говоре фреске које су по низу одлика врло сродне са живописом у црквама у Јаначком Пољу, односно Живалићима. Црква је у основи једнобродна са олтароском апсидом на истоку, споља тространа а изнура полукружна. Пресведена је полуобличастим сводом.

Живопис, који је релативно добро очуван, састоји се од представа стојећих форуга, медаљона с поприсјима светитеља и светитељки, и орнамената. Није приказана ни једна сцена и то из разлоа што није дозвољавао мали и скучени простор. Фигуре светитеља, чији је распоред уобичајен, помно су обрађене. Зидне површине и њихове мале димензије нису мајстору диктирале свођење фресака на подређен положај односно на величину. Занатски су изведене врло солидно. На плавом и жутом позађу изражајним цртежом и живим бојама дати су ликови светитеља који су прилично схематизовани, иако поједини међу њима имају нешто од своје индивидуалности. Поједина попрсја неких светитеља у медаљонима истичу се пажљиво обрадом и осећањем аутора за карактеризацију ликова.

Повратак на врх

По предању црква је подигнута за једну ноћ упркос забрани турских власти. Зидана је од тесаног камена пешчара. Лоцирана је на једном високом и тешко приступачном брегу који доминира широком околином.

Галерија


  • Приредио:

    Бојан Миловић

  • Фото:

    Бојан Миловић

  • Литература:

    Нови Пазар и околина, Београд 1969, 237;


copyright © 2011-2021. Encyclopedia Rascia, Енциклопедија Рашких предела, сва права заштићена.
Забрањено је свако преузимање, копирања садржаја сајта без претходне сагласности.