Насловна страна ▼ Историја ● Цркве

Цркве

Црква Св. апостола Петра и Павла у селу Попе

Никад нисам могао без узбуђења стајати на људском руком обрађеном и од употребе излизаном камену некадашњих градова и зидина
Иво Андрић

Фото Б.МиловићФото Б.Миловић

Црква Св. апостола Петра и Павла у селу Попе налази се 15км западно од Новог Пазара. Сама црква је била у веома лошем стању, па су предузети археолошки и конзерваторски радови 1971.годинe. Приликом тих радова установљено је да се садашња црква која потиче из XVII века налази на темељима две старије култне грађевине. Темељи данашње цркве леже на темељима старије цркве који потичу из XIV века, а темељи  ове две цркве леже на поду мало веће тробродне базилике која представља најстарији културни објекат који највероватније потиче из рановизантијског периода.

Опширније...

 

Петрова црква

 Фото В.Видосављевић Фото В.ВидосављевићНа благој узвишици изнад десне обале Дежеве, недалеко од ушћа у Рашку, изнад оскудне равнице с леве обале Рашке , поред самог некадашњег главног пута Рашка  Нови Пазар, с десне стране, на 2 км испред седишта  новопазарског града, уздиже се древни храм, један од најстаријих у нашој земљи, "црква светих  и свеславних и врховних апостола  Петра и Павла". Зидана грубим притесаним каменом, местимично сигом и опеком, необичних асиметричних пропорција, одувек је привлачила пажњу не само стручњака већ и обичног света. Око ње, бели се необична скупина  надгробних споменика, што их исклесаше руке српских каменорезаца  овога краја од 18. до 19 .века.

Опширније...

 

Мариница из Дојиновића

Фото:Б.МиловићФото:Б.МиловићНајнеобичнија грађевина међу свим црквама новопазарског краја јесте црква св. Богородице у Дојиновићима, познате под именом Мариница. То је минијатурно здање чија дужина једва прелази 3 метра, а ширина око 1,5м. По предању црква је подигнута за једну ноћ упркос забрани турских власти. Зидана је од тесаног камена пешчара. Лоцирана је на једном високом и тешко приступачном брегу који доминира широком околином.

Не зна се које године је грађена, али има довољно разлога да за веровање да је настала као и остале цркве у овом крају. Најубедљивије говоре фреске које су по низу одлика врло сродне са живописом у црквама у Јаначком Пољу, односно Живалићима. Црква је у основи једнобродна с олтароском апсидом на истоку, споља тространа а изнура полукружна. Пресведена је полуобличастим сводом.

Опширније...

 

Црква св. Николе у Штитарима

Фото:М.ТанасковићФото:М.ТанасковићТо је црква средњих димензија, рађена с очигледним декоративним претензијама. У основи је једнобродна грађевина с олтарском апсидом која је изнутра полокружна а споља седмострана. Поред наоса има и припратукоја је од наоса луком ношеним ступцима. Пресведена је полуобличастим сводом који подупиру ојачавајућа лука. Занимљиво је да светлост продире кроз два отвора на своду наоса и кроз један прозор на јужном зиду, који је необично вешто профилисан тако да чини врло уочљив декоративни елемент на грађевини. С посебним осећањем декоративности обрађена је западна фасада. Шест изванредно лепо профилисаних конзолаповезано је луковима чинећи слепу аркаду елегантних облика и живе ритмике . Ови украсни мотиви, обликовани вештом руком клесара, вема су оживели фасаду, дајући јој карактер пластичности. Унутрашњи зидови у висини почетка свода од лепо обрађених блокова камена пешчара љубичасте фактуре.

О времену градње цркве и осталим важнијим појединостима  нема одређених података. Међутим, по стилским обележјима фресака и по архитектонским  одликама грађевине, може се закључити да је црква настала четрдесетих година  17. века.

Опширније...

 

Црква у Кузмичеву

Западна странаЗападна странаСтара црква у Доњем Кузмичеву, под Голијом, подигнута је на левој обали сеоске речице у њеној проширеној долини, непосредно ниже кућа. Она је посвећена св. Николи, па се у народу назива Никољача. Према натпису на белој мермерној плочи, која је узидана изнад надвратника западних врата, цркву је подигао неки Вучихна 1597. године, у време рашког митрополита Васириона. Текст је добро очуван и јасно датован: 6. децембар 7106. године по византијском начину рачунања времена, што значи 6. децембар 1597. године. Тексту претходи симболична инвокација  ( знак крста ), затим се саопштавају основни подаци о цркви и ктитору, као и о личности која је осветила цркву – био је то митрополит рашки Висарион.

Опширније...

 
Још чланака...