Манастир Врачево

Манастир је подигнут у првој половини XIV века, 1316. године. Као манастир Свети Врачи помиње се први пут у сопоћанском поменику крајем XIV века.

Манастир је већ после косовске битке био потпуно спаљен и уништен. Црква је овновљена у другој половини XVI века, али је у наредним столећима делила субину народа овог краја. Била је рушена, паљена и пљачкана. Поново је саграђена 1860.год, а 1863, при цркви је формирана прва српска световна школа са кухињом у овим крајевима, док је најстарија школа била манастирска, формирана у току Првог српског устанка, 1808.

Последњи пут црква и школа су пљачкане и паљене 1912, за време Балканског рата. Црква Светих Козме и Дамјана свој садашњи изглед добила је у обнови 1860, о чему сведочи и запис у плиткој ленути изнад јужног портала.

Црква је једнобродна грађевина, триконхалне основе са кубетом, споља и изнутра полукружном апсидом, наосом и припратом. Црква је изведена у комбинацији сиге, облутака и неправилно распоређеног камена. Унутрашњи простор није живописан, са изузетком представе Христа Пантократора у своду припрате. Иконостас је осликала група мајстора из Крушева и Битоља, 1899.

Последњих деценија црква у Врачеву је била искључиво парохијског карактера, док је сада средствима Владе Србије изграђен конак и обновљен манастирски живот.

Манастир Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана налази се удаљен 17км од Лепосавића и 8км од Лешка, на североисточним падинама Рогозне, на надомрској висини од 570 метара.

Галерија

Црква Светих Козме и Дамјана свој садашњи изглед добила је у обнови 1860, о чему сведочи и запис у плиткој ленути изнад јужног портала.


  • Приредио:

    Бојан Миловић

  • Фото:

    1) Бојан Миловић
    2) Архива манастира


copyright © 2011-2021. Encyclopedia Rascia, Енциклопедија Рашких предела, сва права заштићена.
Забрањено је свако преузимање, копирања садржаја сајта без претходне сагласности.